University of Westminster – Harrow Campus

Education

Project details
Client
University of Westminster
Address
Location
Watford Road
City
Harrow HA1 3TP
Duration
12 Weeks
Valuation
£800k
Category
Education
Size
400m2

ANOTHER PROJECT COMPLETED BY ONE OF THE ALCEMA TEAM FOR UNIVERSITY OF WESTMINSTER AT THE HARROW CAMPUS IN A LIVE ENVIRONMENT

INTRODUCTION

Alcema were appointed by the University of Westminster Team in May 2019, to carry out and complete a full D&B the refurbishment of one of the fourth floor Fashion Studios along with the ancillary facilities on the floor and too also convert two of the existing ground floor lecture rooms into the latest high – tech AV lecturing/teaching facilities. The works had to be undertaken during the summer period whilst summer camps took place and had to be completed before the students returned for the new academic year in September 2019.

SCOPE OF WORKS

The works comprise of the following:

FOURTH FLOOR AREAS

THE FASHION STUDIO:

• The full demolition & removal of the existing fixtures and fittings and the removal of all of the internal party walls and partitions, to create one large light and airy studio space.
• A fully revised mechanical and electrical scheme has been implemented, with major alterations and installations, which included Dali controlled Zumtobel and Floss lighting systems, AV and Comms infrastructure etc.
• The new studio space now benefits from extensive acoustic treatments to the soffits and bespoke industrial interior metal & polycarbonate screens which divide up the space for the project and offices areas.
• Rock Townsend the client`s designers have chosen make the best use of the existing large Roof Atrium to help enhance the natural daylight into the new studio working environment for both the lecturing team and their students. The Roof Atrium now frames the central walkway through the studio and is cleverly illuminated by the Dali controlled linear Floss lighting. The lecturing team can now utilise the latest dedicated Dali/Floss software application on their mobile phones to create an enhanced visual catwalk for the students of fashion to present and demonstrate their completed course works projects.
• The designers have chosen a mix of traditional and modern floor finishes for the project, utilising the exquisitely restored existing parquet block flooring, that has been framed by the concrete floor sections that used to support the internal brick and block dividing walls. To finish the overall look the dividing central walkway has been finished in a black vinyl.
• All of the windows have received new blinds and the wall areas complement the space with Dulux coatings, and bespoke joinery paneling, along with full length steel framed linear mirrors to again, enhance and maximise the new studio space.
• Finally, the University and the Alcema team worked closely together to install all of the FFE equipment – steam presses/sewing machines and large work station benches for the students to lay out their projects.

4TH FLOOR LIFT LOBBY AREA:

• Alcema also undertook a full refurbishment of the existing WC facilities to the 4th floor lift lobby, converting them into a mixed use toilet facility.
• The works included new joinery, cubicles, flooring, ceramics, sanitary ware, decoration and M&E services.
• The outer lift lobby area received a facelift with a new MFsoffit, recessed Zumtobel lighting and decorated throughout.

GROUND FLOOR LECTURE ROOMS:

Two existing lecture rooms were converted into the latest state of the art teaching facilities, the works comprised of the following:

• A full soft strip and demolition of the existing partition walls, ceiling rafts, the removal of the old central heating system to both classrooms and all floor finishes.
• The smaller of the two lecture rooms received new PC double glazed window sections.
• Both rooms received a Troldtekt acoustic raft and received new flooring and decoration throughout.
• A fully revised mechanical and electrical scheme was implemented, with major alterations and installations of new lighting systems, plant and equipment.
• A fully interactive AV and Comms infrastructure etc, was then installed in both lecture rooms, with interactive white boards, 90” AV screens and visual tracking aids for the lecturing staff, the rooms were then finished with contemporary and bright furniture, fixtures & equipment

The project has been very well received by all of the key stake holders and students who are now receiving their new working spaces following the PC handover process.

Once again it has been a pleasure to work with the University of Westminster team and all of those involved in the project.

Related case studies

Read similar case studies

Pebblebrook School - SEND 6th Form Block

Aylesbury

Invicta Primary School

Greenwich

University of Westminster - New Cavendish Street Campus

115 New Cavendish Street

University of Westminster - New Cavendish Street Campus

London

WARWICKSHIRE UNIVERSITY - 3 PHASE EXPANSION

Warwickshire

Great Suffolk House

South Bank