University of Westminster – New Cavendish Street Campus

Education

Project details
Client
University of Westminster
Address
Location
115 New Cavendish Street
City
London
Duration
15 Weeks
Valuation
£950k
Category
Education
Size
380m2

ALCEMA TEAM - HAVE JUST COMPLETED THE INSTALLATION OF A STUNNING NEW RESEARCH FACILITY FOR THE UNIVERSITY OF WESTMINISTER

INTRODUCTION:-

Alcema were appointed by the University of Westminster Team in May 2019, to carry out and complete a full D&B the refurbishment of the existing science research laboratory located on the 4th fourth floor New Cavendish campus location. Our team also reconfigured redundant office space located on the 1st Floor of the Copland Building. Converting the area into two lecture rooms, again utilising the latest high – tech AV lecturing/teaching facilities:

PROJECT OVERVIEW:-

- Approximately 380 sqm of University of Westminster New Cavendish Street Campus was reconfigured and refurbished.
- Whilst all the works had to be undertaken during the summer shutdown period and completed before the students returned for the new term, this campus continues to utilise all of their space during this period for overseas students, therefore our team had to factor in the challenges of live phased working in such a restricted environment. (Noise-Dust and both materials and manpower transiting the university environment space).

WORKS COMPRISED OF:-

4th FLOOR NEW SCIENCE RESEARCH LABORATORY:-

• The full demolition & removal of the existing fixtures and fittings and the removal of all of the internal party walls and partitions, to create one large laboratory space.
• A fully revised mechanical and electrical scheme has been implemented, with major alterations and installations. We have also located a new packaged AHU which was craned up onto the high level roof. Which included Dali controlled lighting systems, dedicated mains CW and mains gas services to each research testing area.
• The whole Laboratory area is also fitted with the latest AV and Comms infrastructure etc.
• The new Laboratory research space now benefits from a 2No newly installed FUME AIR laboratory cabinets, which vent out through the existing services riser and then out through a newly installed stainless steel high level 16M roof top stack.
• AA Projects the client`s designers have chosen to make the best use of the existing combined redundant office and laboratory space, to create a stunning research laboratory facility for both the UOW academic team and their students.
• The designers have chosen traditional robust laboratory benching and cabinets for the research teams that will use the space, and cove formed sheet vinyl to the flooring. The whole environment is then clinically treated to white wash paint to the ceilings and walls.
• Finally all of the windows have received new blinds and the UOW procurement team have enhanced and maximised the space with new FFE and state of the art testing equipment and hardware.

1st FLOOR COPLAND BUILDING LECTURE ROOMS:-

The redundant existing Copland Building office space was converted into the latest state of the art teaching facilities, the works comprised of the following:

• A full soft strip and demolition of the existing partition walls, ceiling rafts, the removal of the old HVAC system to all areas was removed along with all of the floor finishes.
• The two newly created lecture rooms received a full M&E services upgrades, HVAC, plant and equipment, along with lighting and small power.
• Both rooms received new flooring and decoration throughout, with the existing concrete soffits being sprayed out black once the first fix M&E had been installed.
• A fully interactive AV and Comms infrastructure etc, was then installed in both lecture rooms. With interactive white boards, 90” AV screens and visual tracking/movement sensors for the lecturing staff, the rooms were then finished with contemporary and bright furniture, fixtures & equipment.

The project has truly surprised the UoW academics how well their tired old space has now become a state of the art research facility following the project teams handover process.

It has been a pleasure to work with the University of Westminster Campus team at 115 New Cavendish Street and all of those involved in the project.

Related case studies

Read similar case studies

Pebblebrook School - SEND 6th Form Block

Aylesbury

Invicta Primary School

Greenwich

University of Westminster - Harrow Campus

Watford Road

University of Westminster - New Cavendish Street Campus

London

WARWICKSHIRE UNIVERSITY - 3 PHASE EXPANSION

Warwickshire

Great Suffolk House

South Bank